Vejledninger til gør-det-selv el @overskriftStoerrelse>
Meget gør-det-selv arbejde inden for el er lovligt at udføre, hvis man ved, hvordan det skal gøres. Her finder du en række vejledninger, som viser, hvad du konkret skal gøre, når du eksempelvis skal udskifte en stikkontakt.
Før du går i gang med elarbejdet
Hvis du skal i gang med lovligt gør-det-selv arbejde, er der en række forholdsregler, du skal tage dig, inden du begynder. Fx skal du altid huske at afbryde strømmen.
Der er flere redskaber, som er vigtige, når du skal lave elarbejde. Se en række af de mest brugte værktøjer, som du bør have i din værktøjskasse.
Sådan opsætter og udskifter du belysning
Hvis du er ved at sætte belysning op derhjemme, skal du vide, hvilke ting du selv må gøre, og hvilke ting en autoriseret elinstallatørvirksomhed skal gøre for dig. Vi har samlet en række vejledninger, som viser, hvordan du konkret skal gøre, hvis du skal arbejde med belysning derhjemme.
Læs om forskellige typer af ledninger, og hent gode råd om, hvordan du kan holde styr på dine ledninger. Læs også om ledninger i den faste elinstallation.
Sådan udskifter du en stikprop eller ledningsafbryder
Stikpropper, ledningsafbrydere og forlængerled skal ses efter med mellemrum. Læs mere om, hvad du selv må udføre af arbejde på stikpropper og ledningsafbrydere.
Sådan udskifter du en stikkontakt
Det er ikke tilladt at sætte en ny afbryder eller stikkontakt op i den faste installation, hvis der ikke har siddet én på samme sted før. Se, hvornår du selv må udskifte en stikkontakt og hvordan du gør det.
Gør-det-selv arbejde inden for el og vvs kræver, at man har et godt kendskab til de tekniske begreber. Vi har lavet en forklaring til en række begreber inden for el og vvs-arbejde, som kan være anvendelig, når man skal lave gør-det-selv-arbejde.
Gode råd om el @overskriftStoerrelse>
Elinstallationerne i dit hus skal være sikre. Hent gode råd om, hvordan du kan tjekke op på, om boligens elinstallationer fungerer, som de skal.
Før du gør det selv – se, hvad du må på Sik.dk
Mange danskere laver gør-det-selv-arbejde. Og mange er i tvivl om, hvornår arbejde med el, vvs og kloak kræver en autorisation. Det viser en ny undersøgelse af danskernes adfærd og viden om autorisationskrævende arbejde. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen lavet en landsdækkende informationskampagne med titlen: før du gør det selv – se hvad du må på sik.dk
Når uvejret raser, og lyn og torden farer hen over himlen, bliver mange mennesker nervøse.
Når du lader elektrisk udstyr op, så tænk over, at el kan udgøre en brandfare, ligesom der kan være risiko for elektrisk stød.
Sikkerhedsstyrelsen går på jagt efter farlige opladere
Sikkerhedsstyrelsen gennemfører en kontrolkampagne af opladere i Danmark.
Hvorfor skal du teste din fejlstrømsafbryder?
Fejlstrømsafbryderen er nødbremsen i dit hjem. Den sidder i dit elskab og beskytter dig mod livsfarligt stød ved at afbryde strømmen, hvis der opstår en fejl i et elapparat. En fejlstrømsafbryder kan redde liv.
Hvis en gryde eller pande bliver glemt på komfuret, eller der bliver lagt en avis eller andet brændbart på en tændt kogeplade, kan det starte en komfurbrand. Hvert år opstår der mere end 500 komfurbrande på grund af forkert eller uforsigtig brug af komfurer. Komfurbrande er i gennemsnit årsag til fem dødsfald årligt.
Gode råd om el før du handler hus
En gennemsnitlig dansk bolig får skiftet tapet 17 gange, mens den kun får skiftet elinstallationer én gang. Derfor er det vigtigt, at man får tjekket elinstallationerne, inden man køber hus.
Få en el-sikker start på sæsonen i dit sommerhus. Hent råd om elsikkerhed, når du åbner eller lukker sommerhuset.
Tjek sikkerheden på dit solcelleanlæg. Der kan være en sikkerhedsrisiko ved nogle solcelleinstallationer, fordi der ikke er installeret den type fejlstrømsafbryder, som kræves til inverteren.
Bevar jordforbindelsen i dine hårde hvidevarer
I 2011 blev stikkontakter med sidejord lovlige i Danmark. Det betyder, at der nu er tre forskellige stikkontaktsystemer, som en autoriseret elinstallatørvirksomhed må sætte op i danske hjem.